Friday, September 1, 2017

September Pagi

Di Petronas pagi tadi satu-satunya pekerja asing yang bertugas menjaga kaunter tersenyum lebar sehingga menampakkan gigi. Melihatkan giginya aku tahu dia suka minum kopi.

Berbeza dengan aku. Tak minum kopi, muka masam, tak senyum nampak gigi.

Sedang aku memilih air mineral dari peti sejuk, aku terdengar penjaga kaunter ketawa kecil. Mustahil dia ketawakan aku sebab *periksa* zip seluar aku terkancing rapi, Alhamdulillah.

Aku bawa sebotol air mineral ke kaunter untuk dibayar, penjaga kaunter masih ketawa. Tanpa aku sedar, ketawa itu berjangkit ke aku sebab dari speaker telefon bimbit penjaga kaunter kedengaran anak kecilnya sedang menyanyikan lagu yang bahasanya aku tak faham untuk menghiburkan bapanya.

Sambil menyerahkan wang baki kepadaku, penjaga kaunter meminta maaf atas nyanyian anaknya di talian. Kemudian mereka berdua sambung bersembang dalam bahasa yang aku tak faham.

Aku keluar dari kedai tersenyum sehingga menampakkan gigi. Ah, tak pelik pun. Bila saksikan kasih sayang kesannya memang macam ni.

7 comments:

Mohd Syahid said...

FRIDAY, SEPTEMBER 1, 2017

dah ingat password blog? LOL. lame

Aishah Malik said...

aku rindu junad.... god i really miss this.

Amyz Lie said...

Ok. Senyum juga. :-)
Tak faham dia cakap apa pun boleh tersenyum kan.. ;-)

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Zhi said...

Ringkas tapi penuh makna. Memang hal-hal yang bahagia macam ni secara tak langsung akan buat org lain sama rasa bahagia walau seminit.

Take care.

Che Ta said...

finally...

ELFarahin said...

sambil itu saya pun baca post ini sambil tunjuk gigi hahahaha.. singgah sini k! =D