Tuesday, October 12, 2010

Derma Darah

Sebelum bermula, ingin aku memberi peringatan supaya tak payah ada yang nak buat lawak 'derma dara' Samy Vellu, ya?

Okey.

Kali pertama aku derma darah adalah sewaktu aku masih belajar di UiTM, Shah Alam kira-kira 8 tahun lalu.

Iya, 8 tahun lalu. Siapa kata aku tua, lebih baik kau berambus dari sini sekarang!

Aku kata berambus!

Ha.. Aku nak cakap apa tadi?

Oh ya, derma darah.

Pada waktu itu, kempen derma darah oleh Kementerian Kesihatan diadakan di kampus kami. Semua jururawat dan doktor yang dihantar untuk kempen ini memang cantik dan kacak dan muda. Sedaplah mata memandang. Kiranya kalau sakit dicucuk jarum pun, sakit itu akan hilang serta-merta bila terpandang wajah semua jururawat dan doktor itu.

Tiba giliran aku untuk menderma darah. Gemuruh.

Salah satu benda yang aku benci tentang diri aku ialah bila aku gemuruh atau malu aku akan menggunakan 'jenaka' sebagai mekanisme pelindung (defence mechanism). Jenaka yang dimaksudkan di sini adalah lawak-lawak yang tak kelakar. Lawak-lawak awkward. Tahu?

Jururawat cantik mula mengambil nota maklumat peribadi aku. Jadi bila dia tanya, "Jenis darah?", aku dengan kononnya kelakar menjawab, "Darah bangsawan, cik."

Suasana yang mulanya sunyi mula diisi dengan gelak tawa.

Gelak tawa aku sendiri.

Gelak tawa aku seorang.

73 comments:

Jasni™ said...

pergh. gila rindu kat entry ko.

Jebon said...

Chak!

Jasni™ said...

oh i miss u

Jebon said...

i pun miss me. Eh..

flower said...

ahaha. jebon u are so cute! rindu... :')

Izuan said...

Must be humiliating, eh? Tapi kulit anda terlalu tebal, mungkin tak apa kot huhu.

Jebon said...

Hey Flower! Thanks :)

Jebon said...

What's that supposed to mean, Izuan? Kulit aku tak tebal.

Pije. said...

woii.lama nya hilang.

nurse tu tak gelak ke?
takde sense of humour langsung nurse tu.

Jebon said...

Pije : Nurse tu tengok aku dengan muka macam ni -__-

Keyrana said...

It should be like this -_-“ n jebon mcm ni :3 dgn hrapan nurse glak.hahaha!

shakinah said...

Hahahahh.

Ok aku dah tolong gelak. Kasi kau tak malu sgt. Huehue.

Olive said...

entri2mu pengyeri idupku
keh3

Olive said...

entri2mu pengyeri idupku
keh3

yanna yazed said...

walaupun dh lme takde entri, anda masih belum hilang taring. haha... love it.

idAti mALek said...

hahah....adeh..akhirnya, da bape kali derma darah ni jebon?

SUXX said...

Hah Jebon update. Tgh sengih2 ni.*

Ju Asu Ra said...

nurse tu tensen dgn si pernderma yg mcm2 peel..sbb tu dia xgelak kot..

amadshuqur said...

hahahah jebon...

hilang mengantuk aku...

ateeka amer said...

jebon..update la selalu. aku baru tau kau rupanya pelakon tuh. tak sangka... ko glemer... hiks! rindu ko *silent reader*

Anonymous said...

adalah sungguh kasihan keadaan itu


-aishah-

shazika said...

jebon!
kenapa lama sangat menghilang nih

crazy_labelle said...

hahaha... bengong...
if i jd nurse tu, mesti gelak bahak2 dah... but maybe die da penat kot.. sbb tu mlas nak layan...

saya; AISA. said...

ahaha. ayat last kau buat aku tergelak.

Cik Yuki said...

haaa.! rindu gila ngn kau.! haha

*cimOt* said...

nurse tu dtg bulan laaa..tu pasal dye tak paham lawak ko..ko ni nak lawak x tepat pd masanya..

Farihah Ahmad said...

nurse takut nk gelak. ko kan bangsawan.

r.k said...

memang untung sapa dapat darah lu ..
Ghua syak nurse tu berdarah bangsawan , tu yang belia tak gelak ..

Fiq said...

arghh..serius sadis..

Melissa said...

Blue blood?

weed and bandages said...

cepat hang update, belambak mai masuk komen. aku tak layak derma darah dan pernah kena halau.

badan kuruih darah pun tak cukup lagi nak derma.

taun ni berjaya. sebab badan dah berat 50kg.

dan yang pasti darah aku bukan jenih darah bangsawan! haha

kitt said...

betul la kata komen kt atas.
hang bangsawan, terus nurse tu gemuruh..sbb tu dia x berani gelak.

aku x penah pegi lagi,tsk..

Cik Ruby said...

=)) Jebon gila argh ! Miss ur entry lol! hahaha.. tanpa bon, janji ko gelak sengsorang pun, tu tanda lawak jugak :))

WE WANT MORE!!!!

afendi ariff said...

putih ke merah?
heh!

Misae Nohara said...

akhirnya, muncul juga!
miss ur lawaks!!
buatlah entri lagi, plis..

Pensil Organik said...

ini kes tenggelam timbul nih.

cart said...

wahahaha~
best bace entri ni pagi2..
lame xbace ur blog..
ngahahaha

Schalfyzcha said...

Sayunya ending cerita ni... tsk.

lvynana said...

:D

Amy Z! said...

hahahaha. kesian. kesian.

mimizuzuhaha said...

hahahahahahaha

Anonymous said...

lorr dah update ke?

NURUL said...

heeeeeeeeeeeee tersenyum dpn pc

jari je mari said...

lama gila ko tak update...

susudalambotol said...

Nampaknya semua orang tunggu hang hapdet belog.

!! asidah !! said...

hahaha!
lame gile tak update! tapi lawak still ade.
rindu kt entri ko.

Anonymous said...

hahahahhaah.....dang!!!!

z said...

omg hahahaha!

if i were a guy i'd propose to you in a heartbeat. ^_^

princess_eryna said...

akhirnye.... adakah entri berikutnye akan keluar secepat mungkin??...atau, lagi berbulan perlu ditunggu??..... ko suke buat org tertunggu2 tau jebon.... mmg jebon betol laaa ko...hahaa

royalbudu said...

wakakakakakaka

Anonymous said...

http://www.facebook.com/pages/Saya-Suka-Blog-Anak-Mat-Nor/168390423175489

Mari sokong fan page blog anak mat nor...!!

Jebon lu memang terbaik....!!!!

theblabber. said...

sekali update je, berderu komen masuk!! haha.

wah, siap ada fanpage.:)

gigitkukukakiku said...

wah!!! siap ada orang create kan fan page untuk kau lagi. Caya lah!!! :)

sastraboy said...

apesal gua gelak ni? hahahahahaha.

redbean said...

ko koma ke 5 bln lpas?? haahhah

Rosliza Roslan said...

berkunjung...

visit me at selendangkasih.blogspot.com

salamesrabadi from rosliza roslan

aniszafeerah said...

ngahaha kesian oh.aku rasa nurse tu dah dengar lawak ni banyak kali dari patient yang nervous macam ko.sebab tu dia buat muka -_-.
heartless betulll dia

SNOTS said...

kirim salam diterima. :)

Anonymous said...

love ur entry.. lg best daripada blog org fames. ur blog simple but sgt klakar. smoga sukses salu! =)

-dayana al bakri-

Anonymous said...

damn!!!!aku xley stop gelak

~anis~

Tihara said...

wow..lama nye tgu entri ni..bz belakon ke dik?

LUMUT said...

entry x penah nak stop mcm haram kan?hehe

lu dah rajin reply komen..gua impress...oh darah bangsawan?

Enchaoz said...

hahahaha

KizZ said...

jemput join Kiz Garden contest " Aku Suka Taman " ( RM50 mungkin milik anda ).For more info , please visit this link..TQ

http://kizgarden.blogspot.com/2010/10/kiz-garden-contest-aku-suka-taman-rm50.html

awekz said...

hahahahahha ngok r

Aku A-Z-Z-U said...

ok lah jugak. dari kau kata "darah haid" :|

ayen =D said...

klu aku jadi orang lain dekat2 situ, sure aku gelak sama...
tp klu aku jadi nurse tu, sure aku cucuk jarum kasi lebam..

Anonymous said...

kau kata xpenah derma darah dlm profile kau... mcm faizal hussein dlm gila2 remaja.. ni dah ngaku pulak derma darah kat uitm.. kau pon banyak propa la... aku saje anonymous kan diri.. sronok.. baling batu suruk tangan ni..hahahaha.. tapi aku tetap sudi baca blog ko.. lawak.. tahniah!!

Anonymous said...

jebon pls dun leave this blog again..sigh..we want more!! hehe

Mainur Hasnah said...

pembaca baru.. betul kata PS.. best entri..simple pun kelakar..

PUTUBAMBU said...

gemuruh sangat le tu... hehehe..

salam kenal dari putubambu!

Nahla Fashion said...

keren blog nya, ikut promo yaaa :)
mencari sarimbit keluarga untuk lebaran disini tempat nya http://busanamuslim.co/
menerima sistim dropship juga :)

Nahla Fashion said...

keren blog nya, ikut promo yaaa :)
mencari sarimbit keluarga untuk lebaran disini tempat nya http://busanamuslim.co/
menerima sistim dropship juga :)