Thursday, April 22, 2010

Cerita Panas

Sebagaimana kamu semua tahu, kebelakangan ini, cuaca memang panas. Panas semacam.

Ah! Aku dah tak reti menulis. Hampir setahun tak kemaskini blog. Maaf. Aku tak suka intro itu. Aku cuba lagi sekali. Okey?

Okey.

Sebagaimana kamu semua tahu, kebelakangan ini, cuaca memang panas. Panas gila babi.

Aku bukan puteri lilin. Aku boleh tahan terik (Rujuk pada warna kulit, Accapan putih sikit dari aku. Percayalah). Tapi aku can't help but to merungut sekali-sekala bila berada dalam keadaan panas terik.

Aku tak kisah kalau sesiapa di sekeliling aku merungut akibat panas, sebab aku faham. Cuma aku tak tahu bagaimana untuk respon. Jadi kalau orang merungut panas, aku diam saja dan cuba bantu dengan meniup-niup ke arah orang itu. Tak membantu sebenarnya tapi aku beri diri sendiri 'A' untuk effort.

Akan tetapi, setiap kali aku kata "Wei, panas gila weiiii", kebanyakan orang di sekeliling aku akan memberi respon yang sama. Dari waktu aku sekolah rendah lagi.

Aku : Wei, panas gila wei.
Rakan Sekerja : Sabarlah. Neraka lagi panas.

Aku : Wei, panas gila wei.
Ustazah : Kamu tahu tak api neraka itu jauh lebih panas? Ini sikit je pun kamu tak tahan.

Aku : Wei, panas gila KL sekarang wei.
Kawan : Kau tahu tak Melaka lagi panas? (Oh, ni kawan aku yang tinggal di Melaka cakap, respon ni saja yang berbeza)

Aku : Wei, panas gila wei.
Bos : Api neraka punya panas berjuta-juta kali ganda lagi panas dari ini. Jom cari kuih bengkang. Saya teringin.

Aku ada masalah dengan respon tersebut sebab aku tak puas hati.

Yang dia orang yakin sangat aku akan masuk neraka apasal?

Jangan jawab.

69 comments:

Wira Nordin said...

Anak Mat Nor..
Lamanya tunggu entry kamu..
Nasib baik belum setahun..

hannah yunos said...

hahahahhaha.....

ayarasmin said...

yeay..dah ada entri baru.omg,rindu giler mahu baca entri kamoo jebs

ujee said...

finally...kesekian kalinye...
ko mmg kul beb....aku suke...

afendi ariff said...

sebok berlakon?
heh....

crazy_labelle said...

wahaha... tp biasa ak akan iwb... jom minum air kelapa.. jom mkan abc.... jom pekena cendol..

jo said...

trening padang mahsyar la. panaspanas.

Ahmad Luqman said...
This comment has been removed by the author.
°° ♥ p a A n i ♥ °° said...

wahhh jebs updet. i cant believe it. hehehhehe.
teruskan mengupdet :D
suka suka

yummien straggy said...

jebon!
what took u so long?
rindu gile nk bace belog anda okay?

okay,sorry komen tade kene mengene ngan entry..hehe!

deb said...

melaka memang panas tapi tak teringin nak kuih bengkang.

idAti mALek said...

haha..yeke...jawapan aku pun always the same : relax la, panas dunia..~

wee.

Mad Maureen said...

wow, finally updating.. and the post is worth the wait... haha.. oh, reply anda yg sesuai utk mereka yg memberitahu anda yg 'neraka lagi panas' ialah "Whoa, apa yg kau dah buat - kau dah pernah pergi sana?" *jgn lupa insert muka innocent*

Queen said...

terbaik gila entri ni!!!! haahahaha

ainguzzle said...

lagi satu ayat takle blah:
"Banyak dosa"

Tabah!

saya; AISA. said...

:D

SUXX said...

gilalah. Akhirnya anda kembali.

KeJoRa said...

panas sbb ujan tak turun..

bleh pakai alasan tuh?

Anonymous said...

stuju part melaka lgi pnas

brat2104 said...

oh aku biasa kata, dalam kubur lagi panas! so, bukan ko je, kita semua sama2 dpt rasa.. dont worry

ama said...

WAH FINALLY.tgh2 final exam jebon dtg balik.kurang sikit depress

cacah said...

jawapan bos paling cool! :D

Grey.Gory said...

Kahkahkah. Mungkin mereka mereka bersependapat.

Ko cakap gile ke ngan ustazah? Kool. Sejuk.

keiroro said...

jawapan aku:

ni baru panas dunia, belum lagi panas kat padang mahsyar nnt. ngaaa!!

Anonymous said...

Serius melaka memang sangat panas..huhu

-•»Á®ÐZMÀ®Ñ«•- said...

gua punya jawapan mesra alam sikit.. buleh kot..


lapisan ozon dah makin beso weh..



.

ochipz_zaind said...

wahhhhhhhh!!!!!!!!!!
giler ahhhhh...
ko update blog ke nih jebz..
hahaha terubat rindu stahun nk bc entry jebon...
tetap terbaik!!!

urm..hari mmg panas...

wani ezryl * said...

wahhh lama gle ko x type entryyyy. rindu gile ok. haha

tp betul la, pns betul skang ni. ntah bulan brape nk ok balik ni.

mimizuzuhaha said...

Kalu panas lepak je lam peti sejuk baru feel kutub

Suffian salim said...

M'sia hot country...

Amirah Cantik said...

LOL!

Olive said...

gile lame tunggu.huhu.
bravo!

rupiah said...

Moral of the story-
1. Melaka > panas KL
2. Bila panas beli kueh bengkang
3. Bersedialah utk masuk neraka

THANKS JEB SEBAB UPDATE.

WZS said...

OMG welcome back jebon.. miss u so much! well with this simple entry pun u make my day :)

kertaskarbon said...
This comment has been removed by the author.
raihanah said...

waaa.... akhirnya update gak blog... rindu btul... sekarang memang panas... x tahu sepuluh tahun lg camner...

zieta sulaiman said...

Heheh..mmg confirm semua org akan masuk neraka, samada sekejap atau lama je beza dia, anyway..good post this one..

meow2 said...

hehehe..finally
lamanye ko tak update jebs..pe kes?
anyway..suka bangat aku bace entry ko nih..yg penting ko tetap lawk
macm selalu..heeheh

Enchaoz said...

anak mat nor cepat arrr update lagiiii

nie lah name aku said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

tahniah..jeb..akhirnya u kembali.. jangan merajuk lagi ok..hehehe

Anonymous said...

MELAKA MEMANG PANAS! MEMEANG PANAS!

cujen said...

penantian berakhir. lama betul tak hapedet.tgk, eja pun salah. malas nak betulkan.

gigitkukukakiku said...
This comment has been removed by the author.
uetoAya said...

AKU PON TENSION klu org ckp cmtu, tp xde la plak yg ckp..besenye menyokong aku ade la..sian ko..

aku_yanhashim said...

bila kamu kata cuaca panas, aku terus jawab, Melaka lagi panas! tapi aku jawab dalam hati lah.

aku_yanhashim said...

bila kamu kata cuaca panas, aku terus jawab, Melaka lagi panas! tapi aku jawab dalam hati lah.

Anonymous said...

ada satu episod cerita kampung boy,
orang gaji kepada anak bandar tu berkata

"kuih bengkang'in? nggak ngerti.gmana kalau saya bikinin tempe goreng? mau nggak?"

sedap ke kuih bengkang?

satu family kau suke mkn kuih bengkang ker?

* TIYA * the.smilove said...

aku akan jawab "kan bez kalo salji turun kat malaysia ni?"

Anonymous said...

siot la...aku cuba sedaya upaya xsenyum bila baca ko punya entri. apsal ntah citer ko relate sangat ngan aku...ada jodoh kot...

lumut said...

hahahhaa..finally...
welcome back!!
lame gile kau hilang....
=)

cart said...

wakakaka...

jarang hang update blog eh...
aku suke la bace blog hang.
mantop!

p/s: ingat panas neraka hanye sbg peringatan utk akhirat. tp mmg xleh lpas dr komen tntg kpanasan dunie nih. aku stuju.

Tipu Tapi Benar (TTB) said...

Kalau yea pun nak bergurau, setakat panas di Padang Masyhar tu kira ok la lagi...

Betul tak?

"Jom cari kuih bengkang. Saya teringin." - Ini memang klasik!

mamakmuda said...

Salam bro!! Aku slama ni skadar skodeng jerrr... bila tengok ko lama x de n3 baru ngan aku2 skali black out!! Tp, tah tetiba gatal tgn nk skodeng ko smola bro!! Eh, ko dh up date!! N3 pon ngam gak!! Ni bru 1st time aku ngomen ni!
PANASSS....memang PANAASSS... ujan pon, PANASSS gak!! Ko ngan aku naseb sama beb!! Jawaban yg mengharukn....aku pernah trima..."ko semedang panas!! Dose ko banyak kot!!" huh! X hampeh kerrr!!

arie said...

hahahaahahahahahahahahahahahahah~!

Cik Yuki said...

hahahahaa terbekkk..!

husni said...

junz aku kat sini hari tu mmg sikit lagi nak cair wei 41 darjah celsius cuaca padang pasir rasa macam kena panggang hidup2 dalam apt pun ada. keta aku punya speaker kecik kat depan tu die punya bahagian dalam sampai cair, bole tak? tapi skang dah ok laa, ni ha pagi ceria je dingin2 mendung menyelimut kalbu la org kata, dengan kicauan burung2 dan deruman lori sampah dan sebagainya.

sell word said...

Bumi makin panas, sepanas otak manusia :(

DaHLia said...

aha...nice

niny said...

dorg sje je nak bg peringatan sesama sendiri supaya kita sama2 x bt dosa lg. hohoho :P

Anonymous said...

owh jebon~ tulunn la xyah tgu taun depan lagi satu nak update blog kamu~ penatt daa tguuu..... so pls~ pls~ hupdate hari2 yek? yek? ngeeee... btw ade fb x? teringin bangat mahu add kamu.

Ahmad Tongkeng said...
This comment has been removed by the author.
nor'aini said...

u bitch u make me LOL n my doter awake n crr out loud...:p

Artoone said...

bila orang komen panas, biasanya aku akan balas:

"Kan? Kan? Jom cari tempat ada aircond!!"

ps: tentu mengkagumkan selepas 10 bulan, masih ada orang mahu komen lagi. *tepuktangan*

Mainur Hasnah said...

jajaja.. kelakar gila entri mu.. memang tergelak sendiri baca.. hahahhaa panas tuuuu

ckucin said...

Sekali update.. mmg lawak sengal.. hahahahhaa..

cHeNz DeeJay said...

br trserempak ngan blog ni...n n3 yg ni mmg xabis gelak pas bca statement 2nd laz tu....serius lawak gila ayat tu....thumbs up!

Anonymous said...

This агtіclе will helр the internеt people foг cгeating
new blog or even a weblоg fгom start to
end.

Visit my homepagе; herbal party pills

Nahla Fashion said...

keren blog nya, ikut promo yaaa :)
mencari sarimbit keluarga untuk lebaran disini tempat nya http://busanamuslim.co/
menerima sistim dropship juga :)