Sunday, February 8, 2009

Aku Sekarang Jutawan, Tak Ada Masa Untuk Semua Ini

Salam dari Jakarta.

Iya, aku di Jakarta sekarang. Aku ke sini dengan kawan-kawan. Kami membeli tiket beberapa bulan yang lalu tanpa memikirkan tentang hal kewangan kami yang rupa-rupanya goyah.

Jadi aku di Jakarta sekarang berbekalkan hanya beberapa ratus ringgit. Minggu hadapan aku akan pulang ke tanahair. Aku tak tahu jika duit yang aku ada sekarang ini dapat bertahan atau tidak. Gusar, gusar...

Doakan aku, please.

Walaubagaimanapun, beberapa ratus ringgit yang aku ada ini menjadikan aku seorang jutawan di Jakarta. Aku ada lebih kurang dua juta rupiah. Ha... merasalah aku jadi jutawan.

Satu juta bersamaan dengan lebih kurang 320 ringgit.

Cuba kamu bayangkan jika Indonesia ada pertandingan televisyen 'Who Wants To Be A Millionaire'.

Hadiahnya satu juta rupiah dan pakej percutian ke Malaysia.

80 comments:

bakri hafiz hisham said...

moga selamat disana dan sampai ke tanah air.
amin.

jangan lupa doa.
kalau doa,
maka jangan lupa solat.

salaam alaykum jebon.

thePuppeteer said...

aku rse syndrome ni la yg engineer aku kene ble kt sne..trus kne sawan tngk account bank..haha

nik awin said...

rasanya who wants to be a millionaire tu mcm x relevent

~who wants to be a BILLIONAIRE


gampangan aja,deh??

wani ezryl * said...

seronok gle pergi sn jalan2 pulak tu! xD sejuta boleh beli kereta, rumah, malemodels.. blablabla *dan list berterusan sampailah duit tu habis* :P

My Spirit Finger said...

tak de maknanya hadiah percutian ke malaysia dgn satu juta rupiah.

Izuan said...

Haha.. dengan duit sebanyak itu di Jakarta kamu pasti boleh bertahan. Have fun!

Zeela LaLaLa said...

hahaha. jutawan dah kau yek. 3mggu mengilang kau dh jadi jutawan. wehuhuhehe. slmt pulang jebs!

mieraaj said...

jebon..merasa la jd jutawan, berjala-jalan riang gembira..bukan slalu dpt rase camtu

an2blur said...

sejuta rupiah bawak gi Malaysia?

Naik tongkang: free.
Bercuti kat taman KLCC: free.
Makan nasik percuma kat kenduri kahwin artis: free.
Tidur kat masjid: free.

RM320 kira lumayan jugak tu kak Jebs.
Kan?

Anyway, have a nice trip and
tolong kem salam kat Obama Indon ye.
Ahaks.

BudAk hijAu said...

hahahah...merasa jugak ko jd jutawan di empat org!!

chah~ said...

skang ni aku ade rm 400... bleh di kire jutawan gak arr... hahaha...

Diloz said...

satu juta rupiah baru soklan pertama kot.

=P

pinky said...

kat indon ada gak who wants to be a millionaire. and the prize is 1 milyar. rsnya 1milyar tu sama dgn rm 1 juta kot.

qishie qawaii said...

nk saving gi mkn bakso kt tepi jln
plus air kelape yg rase cm haram jadah..
hehe..
tp..
b carefull..jgn smpai kne tipu
bile dorg jual air mineral smp cecah 5 ribu..
harge sebona air mineral kecik:2 ribu
selamat bersuka ria~~

gee carmen said...

jebon... selamat mendi jutawan!
yer, benar kata cik qishie tu.. jgn sampai kene tipu. kat sana dorang giler mintak tips. hanya tlg angkat beg kite ke bonet kete pon dia mintak duit! pepun.. buat je sendiri.. kolo dorang kata nk tolong hangkut barang2 u.. just ignore them! Take care Jebon... ingt pesan saya... jgn mudah terpedaya dgn perkataan "TOLONG" dari diaorang ye.

$UaM$T][M said...

jutawan rupanya aku neyh..yeah!!!

Dani Izwan zainol said...

boleh bungkus kan aku bakso 3!

Fiziy said...

who wants to be a millionaire kat indo mesti mcm movie slumdog kan? aku rase la..

kecik said...

pergkh. jutawan!
err boleh belikan saye banglo sbijik x?

iSz said...

eh, satu juta rupaih = rm320 ke? wow! kalo aku ada rm3200, makanya, aku ada 10juta rupiah lah. kalo aku ada rm32 ribu? wow!

aku kaya *sambil mengira duit poket yang sebenarnya ada rm100 je sekarang ni*

kuizikel said...

pergh jebon.. baru skang ko nak hapdet.. jutawan la katakan, mmg takde masa nak hapdet blog kan.. heheh

slamat bershopping!!!

NIMI♥ Co. said...

mampus dieorg nak idup kat sini

Fatul Akrul Ramli said...

haha..
hadiah tu cannot go btol lah..

ai said...

Jangan kau tersadai kat endon tu udah Jebon ooiii..!!

CadaLoRa said...

Selamat pegi n slmt kembali Jebon..semoga khau tak terkandas di sna nnt!

si pembebel(?) said...

mesti selamat kembali ke mesia bersama cewek cantik tetapi bermisai nipis.

mesti kembali okay.

nani allen said...

aku ada lebih-lebih duit masa aku pergi bandung dulu. nak tak? koman2 boleh tampung nak masuk toilet kau kat sana.

sleepyhead said...

jakarta . shopping heaven

@t00neY r00neY® said...

xckup sejuta rupiah dok malaysia...

nk masuk ke ko more jutaria?

Liana I. said...

wah!
jakarta..
dah ke ancol?
bleh pegi dufan a.k.a disneyland jakarta.
hehehe

dark angel said...

apa kata kau beli rumah kat situ, pastu tinggal terus sana, jutawan beb, jutawan..hehe

*Sarah is the One said...

tapi bukan barangnya pun harga puluh ribu rupiah ke. cite lama dulu gi indon, sume pun sibuk beli kain. ahahah

dina said...

dulu ada kawan hadiahkan aku kain dari Indon tengok tag harga... 52,000...huahuahua...itu le baju ter'mahal' aku penah pakai...

Izo Candy said...

agaknya who wants to be a millionaire indon tu mmg hadiah 1 juta rupiah ke?



ayooo..sedih

hana_lalalala said...

jutawan!!!!!!!!!! hehe funny.

Anonymous said...

Lumayan, lumayan,
Pokoknya ....kelapa
Bisanya.......ular
yang Gampang tu apa?

illiyya said...

eceh..jebs dh jd jutawan.. jgn lupa kami disini..

aku pnh dgr citer bos aku dulu2 g indo,dia tak tau brapa bsr nilai rm500 kt sna..hah..skali money chngr bg berkilo2 rupiah dlm kotak daaa..
kamu jebs..kalo rasa nyampah pakai dompet, bleh try pakai kotak.

Suff said...

Balik la cepat Jebon!!
Aku rindu kamu dan kawan2 kamu.

Syarifah Hadli said...

Selamat bergembira lah.

*ucapan dalam nada dengki*

Sue Anna Joe said...

Bawak pulang saya ole ole.

saya nak jadi fashion designer.boleh? said...

kirim salam dekat cerita alissa tue.

krystal said...

I wanted to ask u to get me teh botol in exchange for flutes from here when I come home next month from JKT but takyah lah....Anda sudah gusar dgn keadaan kewangan anda

limaumaniss said...

dapat le gak merasa jd jutawan yer..

zawana said...

i juz found ur blog~~
nice ...

wink**wink
o(^U^)o

wienie said...

hahhaha...juta1
sepupu aku pun next mnth nak g sana...Bandung...
aku dah pesan kat dia "dah jd juta1 kat sana jgn lupakn kami kat Masia ni...."
hehheheh

amadshuqur said...

jebs.... kalau 10 sen sini boleh beli ape kat sana?

thaliana_damia said...

jebon ...menambah excited aku ke sana bulan 4 ni ...tahun lepas satu juta = 350 ...skang ni lagi turun ...memang best!!! selamat menjadi jutawan ...

iniapis said...

haha.. aku pun baru lepas jadi jutawan.. pegi vietnam aritu tuka duit dapat 2 juta wooo!

btw, mintak izin produksi curik link blog ko masuk blog aku. haha

fallen angel said...

padanla kau sudah lama sepi. aku tunggu kamu di kedai buah tp hampa. nway,salam jutawan.

MsQuerida said...

patut la senyap..dh jadi 'somebody' kt Jakarta sinun...^__^ jebon, i minta izin kidnap link u ke blog i bole?

lompatkataklompat said...

tadi aku melalui kaunter pertukaran wang. tiba terdengar,

"bos, tukar 7 juta,"

aku berpaling,
"owh rupiah,".

jom tukar link~

Mohd Jayzuan said...

lu bole bawak balik itu teh botol ka? gua sudah gian ni.... hehe.

Misz Lyia'z said...

gle gampang... lme tggu kamu update blog... rupe2nya kamu udah jd jutawan dsana... huhu..
saya juga pnah mnyandang gelaran jutawan spt kamu... (^_^)




telah link ke blog kamu... :P

jojie-elle said...

hye jutawan ;p ahahha

T.S.D said...

itulah bak kata orang, hujan batu di negeri sendiri, hujan emas di negeri orang..tahniah kerana berjaya menjadi jutawan :p

momguess said...

waalaa weyy jebon!!! merasa gak ko jadi jutawan...

HAFEEZA said...

i need ur email to invite u in my blog..tq

aku hanya orang kecik, dari sel yang paling kecik dalam badan lelaki... said...

salam ziarah dari cerita mungkar

n.a.n.a said...

hahahaa...klakar lar tuan punyer blog neh.sgt2 kelakar..

dat y dulu mase wak2 indon yg buat rumah aku tue ckp nk bagi aku duit 2000 rupiah aku seronot.coz, tyme tue aku kecik lagi..so, x tahu aper2..hehehh..=p

Non Odah said...

memandangkan kau sekarang jutawan, bolehkan aku mahu kirim Jus Avokad segelas?

Sudah berbulan-bulan teringin!

athirah said...

uikkk... rmi gle peminat blog ni...
cena la leh bt entry menarik cmni... nice.. :)

Olive said...

Patut ler tunggu2 takde cite baru.
huhu...masih menunggu cite baru.
kamo mmg best. :)

Wahidah said...

Salam Ziarah...
suke bace blog ni..
so sempoi la............

Anonymous said...

weh, jangan tertipu dengan mata wang Indonesia. sebab harga dia sama je ngan Malaysia. malah, ada barang yg lebih mahal banding Malaysia kat sana. so jgn tertipu biarpun ko dah jadi jutawan Indonesia!

p/s: jebs, ko show la sket follower ko. mesti dah belambak kan.. aku nak tgk gak.. neway, enjoy ur holiday! ;)

diari bonda said...

masa di sana bolehlah merasa nak jadi jutawan...tapi jangan lupa pulang ke sini. kita kan orang malaysia

Miss Ierdamonicious said...

simpati2 teramat sangat....

fa:scinating said...

hello! so nice la to have met u the other night.

so cute macam muffin :D

aloy_paradoks said...

baik masuk pertandingan tu kat india.

Ilya Syafeena said...

bawakan ole-ole ya.

orangecream said...

aii cik jebs..saye baru jek berblog..maw link ke blog saya ya?

rajin2 la update..rindu sama penulisan kamu..

mama panggil aku alia... said...

best bangat tuh.. rase2.. kalo umah kat sane ade dlm 100 ribu rupiah tak? mmg jd hartawan la aku kat sane nnt. hahaha

* TIYA * the.smilove said...

cara2 nak pastikan duit ko x abis bila kat sana:

1::catu makanan-tanya kambing mcm mana mereka mnikmati rumput tanpa sambal belacan

2::join "Who Wants To Be A Millionaire" kat Indonesia-kalo ade

3::call bini Mat Nor-dialog mcm ni : Mak syg Jebon x?Jebon takde duit nak balik...bleyh bank in x?

SEKIAN
slamat mcuba, slamat pulang


p/s : aku link ko takpe naaa...
aku nak mnikmati hari yg gumbira sambil baca blog ko

gman said...

jgn tertipu...
sejuta tuh tak byk pun

have fun!!!

YeastIsDead said...

kalau itu hadiahnya, sampai kat KLIA jer. nak balik nak keluar dah tak boleh, tak cukup duit

IkieYcrUnchie_ikreLIcious said...

haha aloys paradoks..

kat india rm320 sama dgn 3500 rupees la lebih kurang.

so better masuk kat indonesia..

haha..

Che Aliaa said...

heee.. best2! bile lagi kan nk merasa jutawan.. lain la klau kita "anak somebody. ;P

Anonymous said...

hehehe.. yeah we have "who wants to be a millionaire" here and the prize is 1 billion rupiah (im too lazy to convert it too ringgit lol).
anw, nice blog, very entertaining.

terry bogart said...

ko memang blogger yg damn2 lawak

Anonymous said...

if kat indonesia i think the show will become who wants to be a trillionaire

Nahla Fashion said...

keren blog nya, ikut promo yaaa :)
mencari sarimbit keluarga untuk lebaran disini tempat nya http://busanamuslim.co/
menerima sistim dropship juga :)