Saturday, January 17, 2009

Lim Tat Dapat Bini Kaya

Pernah tak kamu dengar sesetengah orang memberi gelaran kepada anak orang-orang kenamaan atau anak orang-orang berada sebagai anak 'somebody'?

Contoh perbualan :

Romlah : Nok, betul ke si Lim Tat dapat bini kaya?

Nok : Hak ah! Ekceli, bini dia tu tak kaya sangat tapi dengar cerita, dia anak 'somebody' la jugak!

Aku tak ada masalah dengan Lim Tat. Cuma aku tak faham sangat penggunaan gelaran 'anak somebody' itu.

Bukankah kita semua... err.. anak somebody?

Aku tulis ni dalam keadaan separa sedar, aku mabuk tempe.

Serius.

85 comments:

ABANG AN-DY said...

Somebody is mabuk tempe...

chah~ said...

huhue.. anak somebody..

drugbuddy said...

Aku anak somebody rupanya..

Jebon said...

Abang An-dy : Tempe forever

chah : hak ah. aku anak mat nor :)

drugbuddy : aku, kamu, kita anak adam (serius aku rasa tempe buat aku elok sikit)

*i.am.me.for.myself* said...

tempe feveret aku gak tuuuu...

asybedazzle said...

tempe pon leh mabuk? haha

garpu karat / encik jimmy said...

memang la seseorang itu anak somebody. anak seseorang. kalau tidak, masakan dia lahir ke dunia. mungkin penggunaan ayat itu terjadi dari istilah pengunaan english yang tidak lengkap kot.

AIZAT BARON said...

somebody addict tempe
hahaha

wani ezryl * said...

berapa puluh tempe ko mkn ni? lolx

an2blur said...

saye pun anak somebody
tapi tidaklah seperti akak jebs yg memang betul2 anak somebody.
=P

Eh name Lim Tat tu mcm familiar.
Dalam majalah Apo? dulu2 saye bace nickname dia Kaptem Lim Tat kalau tak silap.

Beliau sangat somebody.

NoName said...

eh lagi satu ayat favs.

"eh die tu anak someone2"

PKP don't give a damn said...

sungguh dah lama aku nak tanya soalan nie walaupun aku tak mabuk tempe!!!

kelark kent said...

tempe tu pun di buat oleh anak somebody gak

NUR SHEILA MD AMIN said...

somebody 2 sape ehk??
LOL

bulanbintang said...

damn! anak mat noor ko berjaya membuang masa aku selama 4 jam utk mmbace semua tulisan kau.. kau mmg kelakar dan jujur..

keep writing sista..

magenta said...

Lim Tat dapat bini kaya? Maknanya dia tak jadi kawin dengan si Ati yang jual kain tu?

husni said...

lim tat dengan tat sing ada kena mengena ke?

perasan tak depa kena guna perkataan inggeris 'somebody' atau 'someone', pasal ada konotasi? kalau guna perkataan bm tak jadi beb - "dia tu anak seseorang la jugak"...tak ke bengap bunyinya.

Abu Humairah said...
This comment has been removed by the author.
bekam said...

somebody wathcing me!!

budak jahat said...

tempe tu memabukkan ke? sedap x mabuk tempe?

anak somebody said...

yes, tempe sgt mahsyuukkk...
tambah2 kalo smbal tempe...pergh, xleh berenti beb!

bakri hafiz hisham said...

somebody which is well known lah kot.
or somebody we dont know at all.
hahhaa.

kalau bukan anak somebody,
then anak tabung uji?

rene said...

I HEART TEMPE!

Anonymous said...

ank meliana aku pna dgr la..pna x org KL?

ai said...

tempe goreng ragup sedap woo!

@t00neY r00neY® said...

mabuk tapai lg syiok...

baru la somebody abes

Bovril Lavigne said...

hish...aku tak boleh dgr nama lim tat ni..terus rasa nak berbalas pantun. Anak ikan dalam kolam..anak kolam dalam ikan..

Pan said...

gua ske tempe...

apei budak kampung said...

mabuk tempe tak seteruk mabuk teh tarik bro..

.farah. said...

kalo bahasa english nak di terjemahkan ke bahsa melayu bulat2 mmg tah hape2 la maknanya.haha.

tempe? sedap tp dah mahal la sekarang.

green apple said...

oh betul, macam ex-bos aku cakap 'if you stay, you could have been somebody now'

aku jawab 'hek hek hek'.


boleh jalannnnnnnn.

hana_lalalala said...

betul tu!!! kita semua anak somebody. patutnye org tu finish off the sentence like anak somebody famous or etc etc. entah pape tah. ahha

Abu Humairah said...
This comment has been removed by the author.
Abu Humairah said...

kamu ni ade darah jawo ke jeb??

anyway, nenekku tauke tempe..
kire aku pun cucu somebody la ye???

Jiban said...

jebon..kalo bekgraun kale biru/ijo lagi ok kot..ni ngantuk le kalo nak baca..tapi cite ko semuanye...COOOOOLLLLLLLLL...

sumi said...

anak somebody?
anak anybody?

lebih baik dari jadi anak nobody, kan..hehe

Weed and Bandages said...

aku tak makan tempe.
tak reti lah

axim said...

terus aku teringat Pujaan Sirap Din Beramboi dulu dulu..

ada Lim tat berbalas pantun dalam rakaman tuh..

gelak guling guling aku..hahaha

deennasour said...

kalau ROmlah itu buku,
aku tak memilikinya lagik!
argh~

dina said...

Lim Tatt tu bukan tokeh bas ke?
anak 'somebody'? yerkhhh... gile menyampahkan? mestila anak somebody takkan anak somemonkey kot?

Monkey D Luffy said...

aku pun anak somebody... bukan anak hewan

alif-mikail said...

u r somebody.. duh!

wienie said...

tempe bagus untuk otak huhuh....org jaworld suke ni heheehh....

Anonymous said...

jebon.. love yr blog so much!! u really kewl babe..sempoi!! keep on writing :)

MaDihays{Ida} said...

jebon, blog awak sgt best untuk sya release tekanan kpale dan gelak2 kecil.. kecil aje sbb kene cover2 ala gadis melayu la..

mOOn said...

owh yer.. anak somebody?? ingatkan anak serigala jadian =p

Keyrana said...

ko bukan anak somebody jebon. ko anak mat nor.

tempe?mabuk?

aku penemper tegar. tak mabuk. dah biase

amadshuqur said...

hahahah.... bini lim tat tuh binti somebody kew? hahahaha.... wooooo kita semua adik beradik lah..... nama aku amad shuqur bin somebody .... woooo hebat tuh

NIMI♥ Co. said...

saya anak ismail johari..
awak anat mat nor kan??hehe

awak can u link me up, saya da linkkan awk kat blog sya..
;)

Bovril Lavigne said...

lim tat bukan tokeh bas...lim tat tampal tayar punya olang..tapi sbb dia gedik sgt team mate pantun dia nak belasah dia dalam bas..

farah sr said...

suka tempe goreng.

Anonymous said...

jEB, HAti-hati tulis blog, nanti somebody block lansung everybody tak dapat baca.sekarang anybody boleh baca and nobody kata tak bagus... keep writing

by annonymous ( somebody's anak)

amadshuqur said...

jebzzz.... limtat pun limtat lah.... tapi aku selalu masuk blog kau... kau x masuk pun blog aku.... masuk lah..... bukan setakat mabuk tempe kau dapat... mabuk cencaluk pun boleh!!!!

Suffian salim said...

Tempe is good kpd sesiapa yang nak diet..ahaha

Anonymous said...

Apa lancau?

JUDE MAIDEN said...

somebody tu kan, die kan, ha.. slalu gune somebody utk mengumpat. nguahnguah.

atau pn 'die tu'. ngeh

tasikmerah said...

tempe biji getah pernah cuba? hok tu kalau salah buat mmg betul mabuk. ha ha.

salam singgah.


.

apek terror said...

gua mabuk gak,bru lepas bual same lim tat

amn said...

Blog yang best untuk dilayan. Keep it up uols!

KARKADEWA said...

lu mmg anak somebody la...
ank mat nor...

anisusan said...

lawak..lawak ..anak sumbody..
buah fikiran awak ni sumer klaka..
masyarakat harus di ajar menggunakan perkataan dengan betul supaya diskriminasi `anak sumbody`
tak terjadi atau berulang..saya ada sejarah dengan istilah anak sumbody ni

haNA said...

tetibe msuk blog ni..
sesat nih..waaaaa...^^,
trkena lak,
bru jer pas mkn tempe..wohoo

Nizzkee said...

hahaha... sounds like a deja vu conversation.. kalau tak silap aku, we've had this conversation before.. dan kalau conversation aku bukanlah dengan kamu.. harap maaf dawg.. who knew that i had more than ONE friend?? hahahaha.....

--aku yang turut anak sombody..

Nizzkee said...

P/s: I also had a math teacher named Romlah and i didn't really like her that much.. thought she was unattractive AND boring... adakah dia Romlah yang sama seperti di dalam dialog, J?

dida said...

17 januari b'day saya..tapi sedih sambut sorang2...huarggghhh

_anees^ said...

mabuk tempe eh!

lavenderina said...

encik jebbs, nape lmbt sgt update blog.. ringan2kan la jari jemarimu yg runcing itu utk menaip entry seterusnya k.. Dh lama tggu nih hehehe

anakcikmad said...

tempe?xsdp!haha~
somebody...
ntah pape...
saya ank cik mad...
huhu...somebody la tu...;]

MsFigure said...

Haaa...somebody??? (mata terbeliak)

Aku xder kene mengene dengan ini gambar aaa...

Aku anak Azni. Ko anak Mat Nor.

Sah, kita memang anak 'somebody'

Anonymous said...

haha aku takboleh blah part ekceli tu

iSz said...

haha..
aku suka point ko.
teruskan!
terrrruuuuuuuuskan!

dark angel said...

tempe cicah sambal kicap...perhhhhh terbakar warung pak mat tempe kat parit sulong tu!!!

revrie said...

Gelaran 'anak somebody'? haha. Agak bernas juge pemerhatian kao ni. Lenkali tulis panjang2 cket.

Nak iklan jap
Komen penggunaan Bahasa Melayu aku di blog ini

http://reveriemalaya.blogspot.com/

thx. =)

safwan said...

tempe buah getah je jebz?

a thirah i m said...

anak somebody
and anak no body..
anak anybody??
haha!

Anonymous said...

bila nak update blog ni jebon!

kerusipusing said...

Kau kahwin ngan anak lim tat ke?

lama tak update blog ni.. pi honeymoon ngan anak lim tat ke?

rose emely said...

'anak somebody'!
kerap digunakan...tapi kadang2 sukar nak ditafsirkan. somebody sebagai aper ntah!

PinKtEddYLurVeR said...

hahahahaha~
hanya tu je mmpu aku ucapkan~

cik ainul said...

hik3
lebih kurg je mcm entry ni

http://dongdangdingdong.blogspot.com/2009/01/bajet-atau-terlebih.html

cHiBy_cUte:D said...

mabuk tempe??
cmne tuh??

Anonymous said...

Hahaha..suka sangat dgn cara penulisan u yg sangat lucu dan creative..keep up the good work :}

Girllyen 'TM' said...

Baru aku tau aku ni anak somebody. Tapi satu perkara yang aku tidak faham, kenapa nama aku tiada Somebody? Siapa somebody?

AMNA said...

HAHA~ x leh blahh :P

Nahla Fashion said...

keren blog nya, ikut promo yaaa :)
mencari sarimbit keluarga untuk lebaran disini tempat nya http://busanamuslim.co/
menerima sistim dropship juga :)