Saturday, October 25, 2008

Labuhkan Punggung Kamu Di Sebelah Aku, Aku Mahu Beritahu Sesuatu Yang Berguna Buat Pertama Kalinya.

Kawan : Wei, nusyuz tu apa aa?

Pada mulanya aku tak pasti betul ke tak apa yang aku dengar.

Jebon : Apa soalan kau? Tolong ulang lagi sekali.

Kawan : Nusyuz, nusyuz. Apa maksud dia?

Aku fikir, 'Biar betul dia tanya aku soalan taraf tadika macam ni. Takkan itu pun dia tak tahu?'.

Jebon : Kasut barulah. (nada riak dan muka serius)

Kawan : Haaaaaaaaaaaaaaaa? (tidak percaya apa yang didengarinya)

Jebon : (buat muka 'itu pun tak tahu ke/son, you on crack')

Kepada semua yang membaca, ingat ini; nusyuz dan nu shooz adalah dua perkara yang berbeza. Jangan memalukan diri kamu.

Biarlah aku malu sendirian.

80 comments:

ili syazwani mk said...

Encik Jebon, tah hape hape la ko ni wakakakakakkakaka. Tak terlintas kat kepala aku sebutan 'Nusyuz' jadi 'Nu shooz'.

Azzam?? said...

ko ni.. banyak sangat laa main dengan benda2 yg hip.. bagus gak ar skali skala ko jumpa perkataan cam nusyuz ni.. =D

wani ezryl * said...

ala2 dgr hommies cakap 'nu shooz ma mannnn' hahaha

Sumuk said...

btw nusyuz to ape jebon? kami bukan muslim, tak tau ape tu nusyuz.

yoshz said...

Sumuk, nusyuz itu kumpulan nasyid terbaru.

Ladynoe said...

huehuehuehueheueuh..
kelaka kelaka..
huehueheuehue

Darkheart said...

wahahahaha.....

miezi said...

LOL..kena dgr bebetul lain kali.
lawak lawak

Sue Anna Joe said...

Hebat mung.

Sarah is the One said...

aku nak komen takde kena mengena entri ni although aku gelak terbahak-bahak.


aku figure out aman mungkin nama hantu belaan wan zai. so time wan zai cakap nama kau aman, dia referring kepada sesapa makhluk ghaib sebelah kau.


scary tak?

destiny child said...

son you on crack? LOL. ni mesti jiran kau King Lhota ajar kan? hmm.

-Gemuq- Dunia Aku dalam diri said...

kahkahkah.. entry yang buat aku terpk dan tergelak dalam masa yg sama.

isteri: abg saya nak Nu shooz..
suami: kamu nak curang?

aduh pening

Sofia said...

haha! comment yang betul2 di atas aku nie betul2 buat aku ketawa. ngahaha!

.::jarjar::. said...

haha..lain kali jgn berlagak serba tau...tapi lawak ko ni mmg best...betul2 menceriakan hari aku...seceria seperti memakan askem split (hijau putih tu) pd waktu panas terik...

ladyesah said...

i clicked on the link. and one of the definition kata:

nu 45 up, 27 down love ithate it

Nu is another way to say no...
Pete: I'm going to throw your c.d.s out the window if you don't shut up!!
Self: Nu! Nu Pete, dun do it!

(Also see dun for definition.)



hahahahahah..nu.. sighhhh..
kelakar sih..

eh but pretty stupid kan dia kata kalau isteri nusyuz, suami boleh memukul isteri tetapi tidak sehingga menyakitkan badannya. erm.. pukul mcm mana tu? tepuk ke?

haha.

ML Amnesia said...

Bhahaha.
Saba je la.
Ni mesti kalau dgr lagu suka pasang kuat-kuat.
Tu yg agak tidak k'dgrn tuh.
Bhahahaha.
Sumpah kelakar gila.
:D

Izuan said...

nusyuz & nu shooz = homonyms

that's a good one, jebon :)

fallen angel said...

jadi nusyuz tu apa weyh? nu shooz pula? apa ni.

husni said...

err...

nusyuz & nu shooz = homophones, not homonyms

homonyms are usually spelled the same. some homophones are also homonyms but not in this case.

:)

magenta said...

pergh. gila geek semantics ah husni.

aku selalu rasa macam tak sabar2 nak tunggu entri seterusnya dari blog ni. setiap kali kau update jebon, aku memang tak hampa..semua buat aku gelak, paling kurang pun senyum ah.

husni said...

ntah junz...u owez make me laff in heart...

Ahmad Azrin Aziz said...

betapa pentingnya ilmu..

muhammad fakhri said...

ape la ko ni jebon
wat nak kata kelakar,kelakar la jgak

Sue Anna Joe said...

ya, betul magenta. me oso. walaupun ada that link that tells me mana yang ada entri baru, dan jebon nya tak muncul, i masuk gak, refresh, ketagih menunggu.

jebon blogger idolaku.

uzair zain said...

tersembur milo aku.. haha

cikhajar said...

hahahaha weng laa ko ni jebs.. hahahaha

amyfahmi said...

haha. klaka. ak mahu wat link

dey said...

hahahaha bahaya ni if suami mintak new shoes ni..kang silap maksud plak..renung renung kan dan selamat....

Zero Pain said...

jeb..ko jgn nusyuz k..

Izuan said...

haha thanks husni... actually masa nak komen aku pun terconfuse sama ada homophones or homonyms, so bantai gamble. thanks for the explanation :)

Encik Bibir said...

siap boley tak caye lg. terbaik punye

kecik said...

muahahaa.nusyuz.kot dayus?

Colleen said...

Hi.. I was curious wat Nusyuz meant too.. so i googled and this is what i found.. hope this helps.. :)

Nusyuz ialah penderhakaan isteri terhadap suaminya tanpa alasan yang diharuskan syara’ dengan tidak mentaati perintahnya atau keluar dari rumah suami tanpa keizinannya atau tidak membenarkan suami memasuki kerumahnya atau tidak mahu memasuki ke rumahnya atau tidak mahu memasuki ke rumah suaminya atau seumpama dengannya.

Weed and Bandages said...

ada ada saja hang nih! (lekeh dahi!)

Jebon said...

ili syazwani mk : sebelum ni pun tak terlintas kat kepala aku sehinggalah peristiwa ini berlaku :)

Azzam?? : Tu la.. semua angkara jiran aku aa ni! Memang aku asyik nak sembang benda2 yang hip je til the break of dawn.

wani ezryl* : lol. tepat sekali. salahkan jiran saya.

Sumuk : begini sumuk.. nusyuz tu kasut baru la. heh. ok ok tak.. nusyuz tu macam isteri yang menderhaka kepada suami la kiranya.. sila click pada link di perkataan nusyuz itu untuk keterangan lanjut :)

yoshz : hotak kau. hahahaha.. eh, betul ada ke? takde kan?

Ladynoe : Heh.. Malu tau.

Darkheart & miezi : peristiwa ini buat aku insaf sekejap. aku akan dengar betul2 lain kali apa yang orang cakap dan jangan buat2 pandai. tsk.

Sarah is the One : Seram la gilaaaaaaaaa!!!!!!! Gok deng yu.

destiny child : Mestilaaa :) Jom aa lepak sekali sekala dengan dia. Boleh belajar sekali.

-Gemuq- Dunia Aku dalam diri : Hahahahahahaha!!!! Kelakar! Memang pening..

isteri : Abang, saya nak nusyuz.
suami : Ha, belilah sepasang dua. Saya pun dah lama tak ada nusyuz. Esok kita pergi beli sama-sama ok.

Sofia : kan? Lol!

.::jarjar::. : uishh... ice cream tu nama tropicana.. best..

ladyesah : Haha! Nu Pete, dun do it! tu memang lawak la.. Dahla nak buang cds je, reaction macam apa. Nu Pete! Nu! Aduh..
Yeah, pukul tapi jangan menyakitkan. I pun tak paham apa benda tu sebenarnya. hahaha!! Tepuk? Mungkin.. Bahaha..
Semua lelaki ingat! Kalau isteri menderhaka, jangan pukul! Tepuk saja mereka.

ML Amnesia : Mungkin la juga.. ish.. malu ah.

Izuan : Homophones la izuan!! Ini memang aku ingat.. Sebab Puan Noi yang ajar aku.(Noi ke nama dia?) Ingat ya izuan, homophones bukan telefon kepunyaan orang homo.

fallen angel : Kau ni... betul2 hilang ingatan la. nusyuz tu isteri yang derhaka. nu shooz tu kasut baru y'all.

husni : aisey.. terer la yew ni..

magenta : husni tu memang. aku tak tau apa masalah dia. aku ingat aku dah tak sama belajar dengan dia, tak payahla aku dengar dia bising pasal benda2 ni semua. ada lagi rupanya. i betul2 fedap ah.

betul ke ni magz? kata2 kau ni.. sangat bikin hati aku rasa.. satu macam. tapi satu macam yang bagus la, bukan yang tak bagus. tengs magz. kalau tak sabar2 nak tunggu entri dari aku, aku lagi tak sabar8 tunggu entri dari kau.

husni : huzzie, y u laff in yo' heart? y u no laff outside yo' heart dawg?

Ahmad Azrin Aziz : iya.. memang penting.

muhammad fakhri : aku fikir kelakar jugak tapi lebih kepada malu la. tsk.

Sue Anna Joe : Haiyer.. you aa.. make me terharu only. Terima kasih Anna. Anda juga blogger idolaku :') Gambar2 mu semua membuat ku rasa nak jadi model.

uzair zain : wei, lap balik. nanti semut banyak.

cikhajar : semulajadi :)

amyfahmi : terima kasih :)

dey : ha tu la.. kau tu.. jaga-jaga.

Zero Pain : InsyaAllah :)

Encik Bibir : Haha... Nama kamu lucu.

kecik : dayus lain laaa... :)

Colleen : Rajinnya... You ni betul-betul takde kerja eh?

Weed and Bandages : Dahi sapa? Adoi.

dina said...

hahhaa... kelakar entri ni...

o-y-e-t-t said...

ahahaha...kalu dier tanye istinjak apa lu mau jawab

-Gemuq- Dunia Aku dalam diri said...

apakah apakah! hahahaha.. jebon.. jom shooping nusyuz.. kita jangan la kacau laki bini tu.! apakah ??!!

Splitzbz said...

heehe bongek tol lawak ni... no shoes konun.. cess..

Colleen said...

Jebon.. ade kerja tapi kena de-stress sebelum start buat kerja. Your entries are always hillarious.. but at least we know the meaning of Nusyuz now.. :) KAN?

Aniz . said...

ahahaha. nu sounds as new. newshuz?
klakar.

nk link ur blog to mine yah ! :D

Hanim said...

Cam mana blh tertukar tu? hahhahaha.

By the way, nak komen gak utk entry kat bawah. Adik ngan kakak aku cakap kalau aku baling anjing ngan beskut raya aku yang aku buat anjing pon blh mati. Apakah aku harus mmbawa beskut raya apabila aku berjalan di sekitar kawasan perumahan kau?

kumbangkecil said...

ahaha.ini sangat lucu. XD

errk, kenyang said...

rabak perut gelak...

one love said...

ai guess dia tdo time ustaz mahupun ustazah tgh lecture ttg nusyuz. Hahaha

neeziee said...

hahaha.tepat.
salam kenal.
melawat ke sini kerana kawan kata blog ini sangat best.

chafizomie said...

kelakar.aku nak lagi!!

jebon.aku link kamu ya.mekaseh..

nodadosa said...

ahahahha

sempoi.. lu buat gua gelak

tipsgoda said...

hahaha....funny bro..:D

its me HANA communication blogger said...

really2 funny
sempoy ceritanya but nice
change link if u dont mind :)

its me HANA communication blogger said...

really2 funny
sempoy ceritanya but nice
change link if u dont mind :)

illiyya said...

sengal si jebon nih.. hahaha..

Sayang said...

klaka...klaka....
kipidap bro....

umi ameer said...

thank you so much to colleen..

bagi terang sket tu!

//J.i.J.i.E// said...

musykil dgn jantina anak mat nor ni...

david santos said...

Thanks for your posting!!!
Have a nice day!

i love me said...

aku punya pnglmn yg sama.
bila nusyuz dikatakan lu syu or du syu apa jadi ya?
pening8.
;)
btw, i luv ur blog!
mau jadi kawan kamu blh ya?
;)

AYNZHRH said...

ingin sekali berkenalan dengan kamu.

ain hatikristal said...

cam best je blog nie..huhu!

dylalawey said...

*ketawa terbahak-bahak*

anda hebat :D

Sue Anna Joe said...

Jangan rasa. Mari. Sama itu Hanis yang tak renek itu.

Kita pose ngan dia, kita duk kira kanan dia, kasik balance.

rosesrosz said...

..so funny LOL

.amik link kamu ya?

>>hv a nice day<<

LIYANA said...

ni mesti byk taik telinga!!!hahaha

kerangggg said...

Wahh...glamer mat nor dalam TV tadi..lembu-lembu tu nanti ko akan mewarisi kerr?

Kylen said...

Hi Jebs!
Nice one on your father last nite. I've always been a fan (a fan of your uncle jugak)Send my regards ya? I was hoping to catch a glimpse of you, but nothing. =p How can u not be there? Irin Putri is uber kawaii!

NeEM™ of Suicide Park said...

Hi, i've shifted my blog to suicidepark.blogspot.com. TQ.

-Gemuq- Dunia Aku dalam diri said...

aku tak tgk.. ade siapa tau mane leh tgk.. jebonmu ade record?

Nughol said...

hahah.. im very new to ur blog.. tapi kelakar yg benar laa.. love ur entry!

Anonymous said...

aku sukalah blog kau!

Lina M said...

Apparently i think kasut baru tu benda first yg org terpikir bila dgr nusyuz/nu shooz kot sebab bila i tanya my husband "dear, nusyuz apa?" dia selamba je jawab "kasut baru". aiseh..tak dapat nak share the lawakness of this entry sebab dia pun camtu. then yesterday i tried ask my colleague "u tau tak nusyuz apa?" dia pun jawab "kasut baru la". haih!

fingerscrossed said...

Aduih...
baru 1 entry aku baca blog anak mat nor ni
dah tergelak


kau ni memang kelakar la
aku suka
:p

frat said...

aku pun suka. sangat. everyday i check for updates. sigh.

puterikurekure said...

hahaha!
kelakar la.
aku gelak2 terkekeh2 depan pc ni.
dah macam org gilak.

btw, ur blog sangat2 fun ok!

ojamoja said...

thanks for making me laugh on this early friday morning.

ezl said...

entry yg kiut!=)

Izarzulzilatil said...

LAWAK LA KO BRO... TP KORANG SMUA TAU KER APER MAKSUD NUSYUZ TU? AKU RASA... KORANG SMUA OTAK2 YG DA PK NAK KAWEN! ILMU PENGETAHUAN GAK NI.. KENE AMBIK TAU.

Zatyness said...

ROFLMAOOOOOOOOOOOOO

hahah!!

aida said...

haha.. entry ni buat aku tergelak dengan kuatnya

^__^

Ex Starians said...

dia maksud "new shoes", salah eja jadi "nusyuz" lakkkkkkk

sang kenggeru said...

gud one jebon! bkn 1 je.sume post pn gud.lawak2.best2.teruskan menulis.